Apparatuur voor het bedrijf kopen of huren?

Apparatuur voor het bedrijf kopen of huren?

Aannemers gebruiken doorgaans veel verschillende soorten apparaten om de klussen uit te voeren. Sommige apparatuur is relatief goedkoop om te gebruiken, en andere apparatuur zoals zware machines zijn vrij duur. Hierdoor is het voor aannemers vaak niet mogelijk om alle soorten apparatuur die zij nodig hebben te kopen. Soms is het handiger om een machine te huren dan om deze permanent aan te schaffen. Om te bepalen welke spullen wel en niet gekocht of gehuurd moeten worden is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal verschillende dingen. Deze overwegingen lopen uiteen van gebruiksgemak tot het financiële plaatje. Voor iedereen ligt de situatie weer anders, maar er zijn een aantal principes die voor bijna iedereen opgaan. Om te helpen bij het maken van de keuze tussen kopen of huren zet ik deze principes even op een rijtje.

De financiële situatie

Om überhaupt een duur apparaat te kunnen kopen moet het natuurlijk mogelijk zijn om de aanschafkosten te kunnen werven. Zonder de bestedingsruimte is het sowieso geen goed idee om deze apparaten aan te schaffen. Tijdelijk huren is vaak de enige oplossing, totdat de bestedingsruimte wel aanwezig is. Misschien is het mogelijk om financiering aan te vragen, maar dit is een kwestie die onderling met de bank moet worden geregeld. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de extra kosten die bij het gebruik van het gereedschap horen. Pas als alles goed in het financiële plaatje past kan er overwogen worden om te gaan kopen.

Hoe vaak is het nodig?

Uiteindelijk is het antwoord op de keuze tussen kopen of huren niet meer dan een rekensommetje. Wanneer een bedrijf een investering maakt is het natuurlijk de bedoeling dat hier winst uit gehaald kan worden. Een investering in een apparaat is niet anders. Als een bedrijf voor elke klus gebruik moet maken van bijvoorbeeld een kipper, is het relatief voordeliger om te kopen dan wanneer het zelden gebruikt wordt. De prijs om een machine te huren per dag is vaak een stuk hoger dan de dagelijkse kosten van het beheren van de machine. Stel een machine kost 100 euro per dag om te huren. In twee jaar is deze machine in totaal 90 keer gebruikt. In totaal heeft het gebruik van deze machine dus 9.000 euro gekost. Als de machine vijf jaar mee gaat en bijvoorbeeld 15.000 euro kost, met gemiddelde extra kosten van 1.000 euro per jaar is het een goede keuze om deze machine te kopen. Over vijf jaar huren zouden de kosten namelijk 22.500 euro zijn. Uiteraard is dit per situatie weer anders, maar hetzelfde rekensommetje kan op elk apparaat van toepassing zijn.


Geef een reactie