Gerelateerd nieuws

Een waardvol afscheid

Ben je onlangs een dierbare verloren? Dan wil je natuurlijk een zo waardevol mogelijk afscheid creëren. Dit kan op allerlei manieren en voor iedere familie is het weer anders. Het is belangrijk om het hier met elkaar over te hebben en te praten wat een passend afscheid is voor iemand. Heb je weinig tot geen ervaring met bijvoorbeeld een uitvaart? Dan is het slim om te kijken welke mogelijkheden er allemaal zijn. Je kan dit op allerlei verschillende manieren doen. In deze blog geven we je een aantal tips hoe jij een waardevol afscheid kan creëren waardoor er altijd een herinnering blijft aan jullie dierbare.

Organiseer iets wat past bij de dierbare

Een afscheid wordt nog vaak georganiseerd vanuit de gedachte en wens van de mensen om de overledene heen. Dit is niet raar en ook helemaal niet verkeerd. Toch vergeten we vaak wat uiteindelijk de overledene voor ogen had. Wanneer de mogelijkheid er is, is het fijn om hierover te praten en vooraf bepaalde dingen te bepalen. Als die mogelijkheid er niet is, dan is het goed om jezelf te verplaatsen in diegene. Kom samen met een select dierbaar groepje en haal herinneringen op, kijk wat diegene leuk vond om te doen en wat heeft diegene gezegd voor zijn eigen uitvaart? Op basis daarvan kan ideeën opdoen voor tijdens de uitvaart.

Uitvaart op locatie

De plek waar iemand overleden is hoeft niet persé de plek te zijn waar uiteindelijk de uitvaart plaatsvindt. Zo kan het zijn dat iemand overlijd in zijn huidige woonplaats maar uiteindelijk een uitvaart heeft in de geboorteplaats. Een uitvaart Amsterdam kan hier een voorbeeld van zijn. De plaats van de uitvaart kan voor veel mensen speciale herinneringen oproepen. Het is daarom ook altijd slim om even aandacht te besteden aan waar iemand begraven of gecremeerd wordt.

Maak geen overhaaste beslissingen

Vanaf het moment dat iemand overlijdt kunnen bepaalde momenten erg snel gaan. Het is daarom belangrijk om niet zomaar overhaaste beslissingen te nemen. Op een gegeven moment moet je wel een beslissing nemen maar doe dit niet alleen maar overleg met andere mensen hierover. Je kan dit ook bespreken met bijvoorbeeld de uitvaartondernemer. Vaak is het fijn als je onafhankelijk advies krijgt waardoor je vaak weer andere mogelijkheden ziet om bepaalde beslissingen te nemen.

Het is en blijft belangrijk om te denken wat de overledene graag zou willen. Kijk niet teveel naar wat jij mooi zou vinden maar vooral wat past bij diegene.

HomeEn meer...Een waardvol afscheid

Spotlight