Investeren in je eerste huis

Investeren in je eerste huis

Alhoewel je studententijd natuurlijk een ontzettend leuke tijd is in je leven, is het voor de meeste studenten ook een periode in het leven waar er niet zoveel geld beschikbaar is. Dit, in combinatie met onzekerheid over de toekomstige carrière kan bij veel studenten voor stress zorgen. Daarom is het voor veel studenten fijn om na de studententijd te beginnen met het opbouwen van stabiliteit in werk, inkomen, relaties en ook wonen. Een van de belangrijke stappen voor veel studenten is om te investeren in een eerste huis. Het aanschaffen van een huis is een grote stap waar best wat bij komt kijken maar natuurlijk ook heel leuk en een verstandige investering in de toekomst. In dit artikel bespreken we wat er komt kijken bij een eerste huis.

Budget

Nog voordat je gaat beginnen met huizen bekijken is het natuurlijk belangrijk om een budget op te stellen. Het is het beste om een huis te kopen wanneer je geen schulden hebt dus probeer eerst alle schulden af te betalen. Daarnaast wil je ook wat spaargeld hebben voor een initiële investering in het huis aangezien je op deze manier meteen een stuk inkoopt. Hoe groter je initiële inkoop, hoe lager je maandelijkse hypotheek zal zijn. Er zijn verschillende websites waar hypotheekrente vergelijken een optie is.

Vind een makelaar

Nadat je weet hoeveel je te besteden hebt kun je een goede makelaar gaan zoeken. Een goede makelaar zal informatie hebben over potentiële huizen en de buurt die anders moeilijk te vinden is. Over het algemeen hoeft een makelaar niks te kosten ze krijgen namelijk een commissie van de verkoper van het huis.

Ga huizen kijken

De volgende stap is natuurlijk om huizen te gaan bekijken. Je wilt zoveel mogelijk huizen bekijken om een beeld te krijgen van wat je precies wilt. Daarnaast is er ook een checklist van dingen om op te letten wanneer je een huis bekijkt. Een aantal dingen om altijd te doen wanneer je een huis bekijkt is bijvoorbeeld om het elektriciteitssysteem en de waterdruk te checken, en hoe de isolatie is. Kijk niet alleen naar het huis zelf maar ook naar de buurt waarin het huis zich bevindt. Hoe zijn de andere huizen onderhouden? Is er geluid overlast? Hoe ver is het dichtstbijzijnde metrostation? Dit zijn allemaal belangrijke vragen. Houd er ook rekening mee dat wanneer je bepaalde aspecten van de woning wilt veranderen, dit extra kosten met zich mee kan brengen. Wanneer je je droomwoning hebt gevonden kun je een bod brengen en hopelijk beginnen aan de verhuisvoorbereidingen.


Geef een reactie