Gerelateerd nieuws

Gezinsuitbreiding in je kleine Amsterdamse huisje

Zoals we allemaal weten, zijn de meeste Amsterdamse huizen een beetje aan de kleine kant. De huizenmarkt is hier nou eenmaal op hol geslagen, dus als je in Amsterdam wilt wonen zul je het moeten doen met wat minder vierkante meters. Maar hoe doe je dit nou als je je gezin wilt uitbreiden met een kindje? Dit is een moeilijke vraag waar mijn partner en ik vorig jaar goed over moesten nadenken toen ik zwanger werd. In deze blog lees je hoe wij dit oploste en ons huis klaarmaakte voor een nieuw gezinslid.

De babykamer

Het liefst wil je voor je kindje natuurlijk een eigen kamer. Aan het begin is dit nog niet zo noodzakelijk, maar op den duur wil je toch echt gescheiden slapen. Dit is een uitdaging in een klein Amsterdams huis. Wij hebben hier dan ook goed over moeten brainstormen. Er was namelijk geen kamer in huis die wij zomaar konden opofferen om een babykamer te maken. Uiteindelijk besloten we een klein deel van de woonkamer af te staan door een muurtje te plaatsen. De woonkamer werd hierdoor iets kleiner, maar we konden zo wel een mooie babykamer creëren. Een wandje plaatsen klinkt moeilijk, maar eigenlijk valt het heel erg mee. Je kunt gewoon bij de bouwwinkel gipsplaten, hout en isolatiemateriaal aanschaffen. en zo een muurtje bouwen. Klinkt dit toch erg moeilijk? Geen zorgen, er is vast wel iemand in je familie of vriendenkring die hier ervaring mee heeft!

Benut alle ruimte die je hebt

De babykamer die wij creërden door een wandje te plaatsen, was natuurlijk niet groot. Het was overigens eerst onderdeel van de (al niet hele grote) woonkamer. Daarom moesten wij efficiënt omgaan met de ruimte bij het indelen van de kamer. Een slimme manier hiervoor is het volledig benutten van de ruimte op de muren. Zo kun je een aantal planken boven elkaar hangen waar je dingen op kunt leggen. Ook kun je natuurlijk een kastje aan de muur hangen. Dit geeft je veel opbergruimte, maar kost geen ruimte op de vloer. Let er wel op dat je planken en kastjes hoog genoeg ophangt. Als je kindje een beetje begint te lopen, wil je natuurlijk niet dat het zijn hoofd hieraan stoot! Een andere manier om de ruimte van de kamer optimaal te benutten, is door multifunctionele meubels te gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld krukjes met een deksel waarin je dingen op kunt bergen. Of een ledikant met lades eronder waarin je beddengoed kan opruimen.

HomeWonenGezinsuitbreiding in je kleine Amsterdamse huisje

Spotlight