Gerelateerd nieuws

Licht verbruik

Dagelijks maken wij veel gebruik van licht. Licht hebben we nodig om beter te kunnen zien, en behalve dat neem ik aan dat niemand de hele dag in het donker wil zitten. Elke kamer heeft als het goed is een lamp. De badkamer, toilet, slaapkamer, keuken en natuurlijk de woonkamer. Zonder licht kan je gewoon niet zoveel.

Wat voor soorten licht

licht komt niet alleen van buiten maar ook van lampen. Lampen worden gebruikt wanneer het donkerder is. Dat kan zijn als het buiten donker word doordat de zon ondergaat. Of dat het niet zo mooi weer is buiten, dus de zon niet schijnt en het wat donkerder is. Wanneer dit niet het geval is, kun je dus zonder lampen en kom je makkelijk de dag door met buitenlicht. Maar helaas zit dat niet altijd mee. Dus het aanschaffen van lampen in huis is noodzakelijk.

Verschillende soorten lampen

Lampen komen in allerlei kleuren, soorten en maten. Zo heb je bijvoorbeeld een nachtlampje, die je naast je bed op je nachtkastje kunt plaatsten voor wanneer je dus niet teveel licht nodig hebt, maar net genoeg om te kunnen zien. Bijvoorbeeld als je s’avonds op bed een boek wilt lezen. Ook heb je woonkamer lampen die je het best aan kunt doen tijdens films kijken. Wanneer je dus niet te groot licht wilt. Maar vaak genoeg laten we het licht te lang aanstaan. In het ergste geval vergeten we zelfs het licht uit te doen. Dit veroorzaakt hoge kosten op je dag, en dat wil je niet.

Hoe kun je het verbruik verminderen

Je kunt je licht verbruik verminderen door, easy as that, niet zomaar het licht aan te doen wanneer het eigenlijk niet nodig is. Heb je bijvoorbeeld led verlichting? Dan kun je een led dimmer aanschaffen, hiermee kun je zelf de hoeveelheid licht bepalen in huis. Een ander alternatief zijn kaarsen. Behalve dat kaarsen licht afgeven, geeft het ook sfeer in huis. Het geeft net genoeg licht af zodat je wat kunt zien. Hierdoor hoef je niet de woonkamer lamp aan te doen, waardoor je maandelijkse kosten alleen maar hoger worden. Vaak zie je ook in films dat kaarsen worden gebruikt als red/hulp middel. Bijvoorbeeld wanneer de personages van de film vast komen te zitten in een grot en dus niks kunnen zien. Ze grijpen er meestal een kaars bij. Maar wat toch de beste tip blijft is, laat het licht niet langer aan dan nodig.

HomeWonenLicht verbruik

Spotlight