Gerelateerd nieuws

Glas inzamelen en hergebruiken

Glas wordt door heel de wereld veel gebruikt. Vooral in ons dagelijks leven verbruiken we veel glas. Veel voedsel en drank komt in een glazen verpakking. Ook zien we veel glas in onze leefomgeving. Zoals drinkglazen, glas in onze wasmachine of onze ruiten van ons huis en auto. Kortom we hebben veel glas rondom onszelf. 

Soorten glas en fabricage

Glas is een vaste stof en bestaat voornamelijk uit de stof silica of siliciumdioxide. Glas heeft geen kristalstructuur, maar er treedt wel net als bij veel kristallen lichtbreking op. De bekendste vorm van glas is een mengsel van silicaten en wordt vooral gebruikt voor ramen, flessen, glazen en vazen. De belangrijkste grondstof daarvoor is kwarts of silica. Dit kan worden gewonnen uit zand. Met behulp van water kan silica, een zuuroxide, kiezelzuur vormen. Naast deze vorm glas is er ook kwartsglas en commercieel glas. Kwartsglas wordt gemaakt van de pure vorm van silica. In vergelijking met de anderen soorten glas is kwartglas het moeilijkst te bewerken, hierdoor valt dit soort glas vaak duurder uit. Ook heeft het glas een hoog smeltpunt boven de 1700 graden Celsius.  Het wordt daarom alleen gebruikt voor speciale doeleinden, zoals cuvetten die UV-licht doorlaten en voor ampullen die hoge temperaturen moeten kunnen doorstaan. Doordat de meeste glassoorten worden verwerkt op hoge temperatuur en dit hoge kosten met zich meebrengt, worden bij commerciële glassoorten verzachters toegevoegd. Deze verzachters zorgen voor en vermindering in dwarsverbindingen, waardoor het glas zachter wordt. Commercieel glas kan worden verdeeld in drie groepen. Het vlakglas, het verpakkingsglas en het technisch glas. Onder het vlakglas vallen onder anderen ramen, autoruiten en spiegelglazen. Het verpakkingsglas wordt ook wel holglas genoemd, hieronder vallen de flessen, glazen, drinkglazen, vazen, gloeilampen, etc. Als laatste is er nog het technische glas, hieronder vallen glasvezel, glaswol en anderen technische toepassingen van glas. Voor het produceren van het glas worden drie methodes gebruikt in glasfabrieken, blaas/blaasproductie, pers/blaasproductie en persproductie. De meeste glazen worden gefabriceerd door aan het zure siliciumdioxide basische verbindingen, zoals natrium- of kaliumhoudende carbonaten toe te voegen. Glas is eigenlijk een mengsel van silicaten. De samenstelling van deze verschillende silicaten zorgen voor de verschillende eigenschappen. 

Recyclen

Glas gaat erg lang mee, maar als de levensduur van het glas ten einde is kan het glas hergebruikt worden. In Nederland wordt al 90% van ons glas gerecycled. Het glasafval wordt ingezameld met behulp van een glascontainer. Glas wordt vaak ingezameld en gesorteerd per kleur. Vaak wordt het glas ingedeeld in wit, groen en bruin glas. Glascontainers zijn vaak grote rolcontainers van 240 liter of ondergrondse containers die eens in de zoveel tijd worden geleegd. Met behulp van deze glascontainers komt het glasafval bij elkaar om vervolgens weer tot glas te worden gemaakt.

HomeWonenGlas inzamelen en hergebruiken

Spotlight