Gerelateerd nieuws

Houten vloeren en laminaat, wat is het verschil en welke moet je hebben?

Moet je een nieuwe vloer en twijfel je tussen laminaat of houten vloeren? Dan is deze blog net wat voor jou. In deze blog lees je namelijk wat de voor- en nadelen van beide materialen zijn en dus precies het verschil is. Laminaat kan soms best een beetje op hout lijken. Logisch dat je van de buitenkant dus weinig verschil kunt zien. Verschil is er toch wel degelijk. Benieuwd? Lees dan verder!

De voor- en nadelen van houten vloeren

De meeste mensen vinden houten vloeren prachtig. Hout geeft een bepaalde charme aan jou huis. Zeker als het een houten vloer is. Jouw vloer is als het ware de basis van de kamer. De meubels en decoraties bouw je als het ware vanuit de vloer. Het uiterlijk van de vloer, bepaald dus voor een groot deel hoe jouw kamer er uitziet en wat voor uitstraling jouw kamer heeft.

Een ander groot voordeel van een houten vloer, is dat deze uniek is. Elke plank is weer net even anders. Dit maakt het mogelijk dat jouw hele vloer uniek is! Daarnaast gaat een goede houten vloer, die goed behandeld is, ook behoorlijk lang mee! Soms wel langer dan laminaat.

Oké, hout is dus heel mooi. Hebben houten vloeren ook nadelen? Helaas wel. Hout is namelijk een product uit de natuur. Houten vloeren kunnen daarom uitzetten en ook krimpen. Dit komt omdat hout erg gevoelig is voor seizoenen. Bij vochtig en warm weer zet het hout uit en wanneer de lucht droog is, krimpt het hout.

Wat is laminaat eigenlijk?

Sommige laminaatvloeren lijken erg veel op een houten vloer. Toch is laminaat geen hout. Laminaat bestaat uit composiet plaatmateriaal. Het is materiaal dat samengeperst is tot platen. Deze platen kun je wel een design geven. Omdat veel mensen een houten look toch wel mooi vinden, hebben laminaat vloeren een houten uitstraling. Eigenlijk best slim. Laminaat zet namelijk niet uit. Het is dus een stuk makkelijker in onderhoud. Ook het schoonmaken gaat een stuk makkelijker en hoeft minder vaak.

Verschil in prijs

Natuurlijk is elke vloer anders. Er zijn verschillende merken, verschillende soorten en verschillende designs. Daarom is bij elke vloer de prijs ook anders. Wat het precies gaat kosten, kun je van te voren niet precies zeggen. Wel is er een schatting te maken. Een houten vloeren zijn vaak tussen de €30 en €80 euro per vierkante meter. Een vloer van laminaat is een stuk goedkoper. Deze zijn tussen de €10 en de €30 per vierkante meter.

Kijk naar de voordelen en nadelen van beide vloersoorten en maak op basis van jouw eisen en voorkeur een keuze. Wat vind je belangrijk?

HomeWonenHouten vloeren en laminaat, wat is het verschil en welke moet je...

Spotlight