Gerelateerd nieuws

Online veiligheid, hoe bescherm je jezelf?

Onze online privacy begint steeds meer hoog in het vaandel te staan. Niet langer geloven mensen de beloftes die grote bedrijven als facebook maken. En ook de angst voor hackers en ander online gespuis neemt toe,  dus gaat men meer en meer opzoek naar methodes om zichzelf meer online privacy te geven. Maar welke methodes werken nou echt goed, en wat kan je beter achterwege laten. In deze blog zet ik het allemaal op een rijtje, en wordt er wat dieper in gegaan op de meest cutting edge technologie op het gebied van online veiligheid.

Veilig bestanden opslaan

Naast de traditionele manier van bestanden opslaan op een harde schijf of een usb, is tegenwoordig ook de cloud erg populair. Steeds meer mensen geven aan dat ze bijvoorbeeld foto’s online opslaan op de cloud. Dit heeft natuurlijk een aantal grote voordelen, zo kan je altijd bij je bestanden ongeacht welk apparaat je gebruikt. Dit maakt foto’s delen natuurlijk erg makkelijk, en ook voor bestanden als powerpoint is het erg gemakkelijk. Echter hangen er natuurlijk ook nadelen aan deze vorm van opslag. Waar vroeger jou privé bestanden alleen op je interne harde schijf van je laptop/mobiel/pc stonden, staan ze nu opgeslagen op online servers. Dit maakt cloudstorage dus net iets gevoeliger voor cybercriminaliteit. Echter zit het gevaar veelal niet in hackers, maar in menselijke foutjes. Als je bijvoorbeeld op een openbare computer vergeet uit te loggen kan nu iedereen bij jou bestanden. Gelukkig zijn er tegenwoordig producten die een gulde middenweg vinden tussen de functionaliteit van de cloud en de veiligheid van een harde schijf. Een NAS (network-attached storage) is een product wat functioneert als thuisserver. Je sluit het dus aan op je eigen wifi netwerk en op deze manier kan je al je eigen apparaten aan elkaar linken. Zo hou je zelf de touwtjes in handen en kan je toch gemakkelijk bij je bestanden.

Veilig surfen

Tegenwoordig surfen we natuurlijk flink wat af op het internet. Maar steeds meer mensen zijn bezorgd over hun veiligheid. Een VPN kan in dit geval uitkomst bieden, een vpn dienst werkt als een soort van tussenpersoon tussen jou en een website. Hierdoor is het voor websites en hackers niet gemakkelijk om te achterhalen vanaf waar jij eigenlijk aan het browsen bent. Tegenwoordig is er een breed scala aan VPN diensten, en voor de meeste ben je ongeveer tussen de 5 en 10 euro per maand kwijt. Een relatief kleine prijs voor je veiligheid, en het geeft je ook nog eens de mogelijkheid om Amerikaanse netflix te kijken!

HomeTechOnline veiligheid, hoe bescherm je jezelf?

Spotlight