Gerelateerd nieuws

Beginnen met de toneelschool

Altijd al op de planken willen staan? Of voor de camera? Overweeg dan eens om naar de toneelschool te gaan. Op de toneelschool leer je om jezelf verder te ontwikkelen, hoe je verschillende personages speelt, stembeheersing, zingen en nog veel meer. Dit is een opleiding voor creatieve mensen die niet bang zijn om uit hun comfort zone te stappen. Af en toe moet je ook dingen doen die je niet wilt doen, niet alleen op school maar ook in de film wereld en dit zal je toch gewoon moeten accepteren. Dit kan lastig zijn als je nog nooit uit je comfort zone bent gestapt, maar je krijgt hier gelukkig goede begeleiding bij.

Wat voor lessen krijg je?

Je krijgt altijd de standaard vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Naast deze vakken krijg je nog een aantal andere vakken zoals loopbaan en burgerschap, dans, zang en stem beheersing en theatergeschiedenis. Het kan zijn dat de ene school meer biedt dan de andere. Op sommige scholen wordt veel met boeken gewerkt waar andere scholen weer meer fysiek werken. Niet zo dol op leren uit boeken? Dan is een school met meer fysieke lessen iets voor jou. Het kan ook voorkomen dat je boeken moet lezen en vervolgens het geleerde uitspelen. Dit verschilt per school. Wat ook verschilt is of je een HBO of MBO opleiding doet.

Hoe word je toegelaten?

Bij iedere toneelschool moet je auditie doen, dit hoeft niet eenmalig te zijn. Sommige scholen gaan door een selectieronde waarin mensen afvallen. De volgende ronde moet je weer een auditie voorbereiden. Naast een auditie moet je een middelbaar schooldiploma hebben. Dit geldt voor een MBO en HBO. Bij een HBO toneelschool kunnen ze vragen om een vooropleiding theater op mbo niveau. Voor verdere eisen is het verstandig om langs te gaan bij een toneelschool. Bij het aanmelden kan je ook zien waar je aan moet voldoen.

Een toneelschool zoeken

Het vinden van een toneelschool is niet zo gemakkelijk. Er zijn niet enorm veel theaterscholen in Nederland, maar je kunt altijd op internet even gaan zoeken. Zo kun je zoeken op vooropleiding theater Amsterdam voor scholen in de buurt. Je kunt ook vrienden of familie vragen of zij een goede school kennen. Als je het echt niet zelf kunt vinden kun je altijd naar je decaan gaan. Deze persoon weet hoe te zoeken voor een school die niet te ver weg is en die het beste bij jou past. Nadat je een school hebt gevonden, ga je in gesprek met iemand van de toneelschool voor meer informatie en om erachter te komen of deze school wel echt bij jou past.

HomeReizen & Vrije TijdBeginnen met de toneelschool

Spotlight